Växjö kommun

Djurförbud mot hästägare efter vanvård

1:48 min

För en månad sedan förbjöds en djurägare i Växjö kommun att överhuvudtaget ha djur. I fredags omhändertogs tre av hennes hästar akut.

Anna Kanstrup, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen, säger så här om varför man omhändertog de tre hästarna:

– Vi fick in en anmälan från en person som har jobbat på den här gården och som tyckte att hästarna inte sköttes och att läget var akut. Så när vi åkte dit så hittade vi tre hästar som var i behov av veterinärvård och som vi omhändertog.

Djurägaren är en följetång på Länsstyrelsen som har en hel pärm full med papper och beslut om åtgärder vad gäller brister i djurhållningen på den aktuella gården.

Avlivade 140 får

I somras tvingades man avliva 140 får från gården, efter att de grovt vanvårdats, svultit och varit sjuka och inavlade, enligt länsstyrelsen.

Och i fredags hämtade alltså polisen tre av hästarna på gården akut, de hade fång och hade inte fått tillräcklig veterinärvård.

Hästarna finns nu i Marina Kosanovic stall utanför i Risinge.

Hästarna svårt sjuka

Hon vårdar nu de tre svårt sjuka hästarna. Men det är frågan om de klarar sig, säger hon. Hästarna har gått länge med smärtsamma fångsymptom utan veterinärbehandling och är illa däran.

Den 19 september utfärdade länsveterinären ett djurförbud mot den aktuella djurägaren.

Hon har nu fram till den 2 november på sig att sälja sina hästarna, som är många. Och hon får inte ha hand om djur överhuvudtaget och inte heller skaffa nya.

P4 Kronoberg har sökt djurägaren utan att lyckas.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se