Växjö kommun

Djurägare anmäls till åklagaren

1:25 min

Den djurägare i Växjö kommun som förbjöds att ha djur för en månad sedan, kommer att anmälas till åklagare av Länsstyrelsen.

– Dels omhändertogs ju ett stort antal får tidigare och dels är det ju en del förelägganden som hon inte har följt angående hästarna. Det handlar om brott mot djurskyddslagen, sägerr länsveterinären i länet Fredrik Holm.

I somras avlivades hennes får, efter att ha misskötts grovt, och i fredags omhänderogs tre av hennes hästar akut, svårt sjuka i hovsjukdomen fång.

Det blir nu upp till polis och åklgare att bedöma om hon ska åtalas för exempelvis djurplåger.

140 får avlivades

I somras tvingades man avliva cirka 140 får på gården efter att dom missötts grovt och i fredags tvingades myndigheterna akut omhänderta tre av hästarna på gården - sjuka i den smärsamma sjukdomen fång, som ger symptom i hovarna.

Djurägaren har varit en följetång hos länsstyrlens djurskydd i många år, och nu blir det alltså upp till åklagare och polis och bedöma om hon ska åtalas. En åltalsanmälan kommer att skickas in inom kort.

Men varför har inte länsstyrelsen gjort den anmälan tidigare?

– En åtalasanmälan i sig är inte lika akut som att meddela ett djurförbud. Den kommer så fort vi har sammanställt handlingarna i ärendet, säger Fredrik Holm, länsveterinär.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se