Blekinge

Ambulanspersonal jobbar flera dygn i sträck

1:40 min

Ambulanspersonal i Blekinge kan jobba flera dygn i sträck genom extraknäck i grannlänen. Likaså kommer det ambulanspersonal till Blekinge som redan kan ha jobbat ett dygn i ett annat län.

Anna-Lena Bylund är ambulanssjuksköterska och vice ordförande i Vårdförbundet:

-- Det har hänt att folk som har kommit till oss kommer direkt från ett tidigare pass på sin hemmastation och sedan kommer de till oss och jobbar ett dygn. Det har hänt.

Vill extraknäcka

Anna-Lena Bylund har själv aldrig jobbat extra på det här sättet men säger att många av hennes kollegor åker till Kalmar, Kronoberg och Skåne för att extraknäcka, och samma sak gäller på det omvända hållet.

Och enligt flera anonyma källor så kan ambulanspersonal jobba fler dygn i rad. Även om det inte händer varje gång så kan Anna-Lena Bylund bekräfta att det har hänt att personer har jobbat både två och tre dygn i rad.

Vem får då ta ansvaret om någon exempelvis somnar vid ratten?

- Ja, det blir ju både den personen som råkar ut för det och arbetsgivaren som ju har ett ansvar där också.

Även om Anna-Lena Bylund menar att det för många handlar om att tjäna extra pengar. Samtidigt gör också underbemanningen på många ambulansstationer att det skapas ett behov av personer som kan jobba extra, speciellt i semestertider.

"Inte acceptabelt"

Men ingen av de chefer som vi pratat med vill dock kännas vid att ambulanspersonal skulle jobba fler dygn i rad. Ulf-Peter Lundberg, verksamhetschef på akutkliniken i Blekinge, säger att om det är sant så är det oacceptabelt.

Liselotte Olsson
liselotte.olsson@sverigesradio.se