Kronoberg

Polisbevakning dyrt för hockeyklubbarna

1:37 min

Polisbevakningen vid större idrottsevenmang beräknas kosta miljontalts kronor för flera arrangerande storstadsklubbar framöver. Men även för länets elitserielag i ishokey, Växjö Lakers, kommer bevakningen att kosta.

Detta är efter direktiv tidigare i år från rikspolisstyrelsen, enligt Ola Severinsson, närpolischef vid Kronobergspolisen.

-- Vi har kommit fram till att Lakers ska betala max 200 000 kronor för polisbevakningen för den här grundseriesäsongen. Vi vet inte om det kommer att räcka, blir det flera stora insatser kanske det inte gör det, men vi har valt att gå ut lågt det här första året.

Mindre problem

För länets båda lag i hockeyallsvenskan, Tingsryd och Troja-Ljungby förs ännu diskussioner om den här nya avgiften. För till exempel Troja ligger förslaget på en avgift på maximalt 100 000 kronor. Men ishockeyn är ändå förskonad från mycket av huliganvåld.

– Genom att bortaläktaren inte rymmer mer än 150 personer så är ishockeyn relativt förskonad från stora bråk. Det är skillnad på en fotbollsläktare där tusentals supportrar kan rymmas, säger Ola Severinsson.

Rättsfall

De här avgifterna för polisbevakning vid så kallade publika tillställningar finns ju för till exempel Karl-Oskardagarna och Ljungby-dagarna. Men det kan ta tid innan pengarna för de olika polisbevakningarna kan krävas in. En rättsprocess där en festivalarrangör på västkusten vägrat betala ska först avgöras och det kan ta tid.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se