Kronoberg

Småland ska bli bäst på trä

1:59 min

Nu ska den småländska träindustrin bli ledande i Europa. Det är målet när regionförbunden och länsstyrelserna i smålandslänen nu satsar för att ta fram en gemensam småländsk utvecklingsstrategi.

Det handlar bland annat om att uteveckla företagen och forskningen säger Mikael Gustavsson som är sakkunnig inom näringsliv på Regionförbundet i Jönköpings län.

– 75% av Sveriges träindustri finns inom en radie på 15 mil räknat från småländska höglandet. Så att göra satsningar mot detta i vårt län är helt naturligt då det är en viktig sysselsättningsfaktor och även en viktig faktor när vi pratar om hållbar utveckling och hållbart byggande och allt sådant där.

Träindustrin i Småland är gammal, varför har inte det här skett tidigare?

– Det är en bra fråga. Men samtidigt är det så att det är bättre nu än aldrig. Arbetet inleddes hösten 2009, i den förra lågkonjukturen och sen dess har det här löpt på. Nu står vi där vi står idag, att strategin är framtagen och nu ska vi forma handlingsprogram som är inriktade på olika insatser i Småland och träindustrin, säger Mikael Gustavsson.

År 2020 ska Småland vara en ledande träregion i Europa om regionförbunden och länsstyrelserna i de tre länen får som dom vill.

Bland annat skall man utarbeta ett gemensamt trainee-program för mindre företag. Man skall också etablera branschdoktorander för trä vid Linnéuniversitetet, Högskolan i Jönköping och Linköpings Universitet.

Man har också i utvecklingsstrategin ett konkret mål att öka den småländska andelen av forskning och utvecklingsresurser för branschen från 5 procent idag till 20 procent år 2020. Niklas Gerhardsson är VD på Ingarps trä utanför Eksjö och han tycker att satsningen är bra.

– Jag tycker att det låter jätteintressant och viktigt för oss inom sågverksindustrin i Småland. Det är ju en enorm skogstillgång vi har här med en väl utvecklad industri som står väl i konkurrens med omvärlden.

Är det för er viktigt med en långsiktig plan som regionförbundet nu lägger fram?

– Ja vi ser mycket positivt på detta och tycker det är väldigt intressant att politikerna hjälper oss att jobba med de här frågorna, säger Niklas Gerhardsson, VD på Ingarps trä.