Ljungby

Polisen vädjar till journalister: "Visa respekt för utredningen"

2:32 min

Kronobergspolisen riktar nu skarp kritik mot hur vissa medier bedriver sin verksamhet i Ljungby, efter mordet på 4-åringen.

Robert Loeffel på Kronobergspolisen menar att journalisternas sätt att jobba, försvårar utredningen. Och han ber nu representanter från media att visa respekt för polisens arbete.

– Vi har reagerat över att de tagit kontakt med vissa vittnen, vi behöver ha de här vittnenas uppgifter ostörda i vår utredning. Genom att man publicerar saker, ibland rykten, så försvårar det vårt utredningsarbete.

Men media får väl prata med vilka de vill?

– Absolut, det har vi ingen åsikt om, men man ska ha respekt för de här personerna och för det man skriver i sina reportage.

Och enligt Robert Loeffel kan alltså journalisternas agerande förstöra för utredarna, bland annat kan det göra att vittnens uppgifter inte blir trovärdiga.

– Vittnen kan ha läst sig till saker i media och så har vi inte dokumenterat deras uppgifter innan de går ut i media. 

Loeffel har också exempel på att polisen fått åka ut till vittnen som ringt för att de upplevt sig trakasserade av media. Han säger också att man i flera fall kontaktat väldigt unga människor. Och nu går man alltså ut och vädjar till media att ha respekt och återhållsamhet i de här kontakterna med vittnen.

Göran Palm som arbetar på Linnéuniversitetet med medie- och kommunikationsvetenskap kommenterar Robert Loeffels vädjan så här:

– Det är ovanligt att polisen går ut med sådana här vädjan, det kan innebära att de har svårigheter i sin utredning.

Han menar också att det i allmänhet inte de lokala medierna som är så påstridiga, utan främst kvällstidningar till exempel. Enligt Göran Palm ska inte medier låta sig styras av olika myndigheter, utan vara oberoende. Men det finns en gräns, anser han.  

– Om journalisterna kontaktat barn är det moraliskt sätt fel. Om folk känt sit trakasserade har man också stigit över gränsen, säger Göran Palm.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sverigesradio.se