Alvesta

Sålde över 100 000 liter alkohol - idag åtalades paret

Idag åtalades det par från Alvesta kommun som misstänks ha sålt stora mängder alkohol till i huvudsak ungdomar.

Den 68-årige mannen och hans fru ska enligt polisen ha haft något som kan liknas vid ett systembolag i sitt hem. De misstänks att under nära fyra års tid ha sålt mycket stora mängder alkohol till i huvudsak ungdomar, en del bara 13,14 år gamla.

Enligt åtalet som lämnades in till Växjö tingsrätt i dag handlar det om 74 000 liter starköl, 31 000 liter cider, 1 800 liter sprit och 9 100 liter vin.

Mannen har enligt åtalet varit på inköpsresor i Tyskland minst 199 gånger från januari 2008 till september i år. Och han och hans fru har sedan tjänat mycket stora summor pengar på försäljningen som skett från deras bostad.

Det var i början av september som polisen slog till mot paret, och man hittade då mängder med alkohol i deras hem och i deras bil. Både den 68-årige mannen och hans fru häktades, och därefter har ett stort antal vittnen, framförallt ungdomar, hörts av polisen. Men den 68-årige mannen förnekar att han sålt alkohol till ungdomar.

68-åringen åtalas nu för grov smuggling av alkohol och olovlig försäljning. Och hans fru åtalas för att ha hjälpt till att sälja alkoholen. Och detta är en av de större utredningarna som varit kring just försäljning av smuggelsprit.

Rättegången mot de båda hålls i Växjö tingsrätt i nästa vecka.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se