Datasäkerhet

Datorskojare vill åt ditt konto

1:46 min

De påstår att de ringer för att hjälpa dig med din dator. I själva verket vill de åt din dator. Men Ulla lurade de inte.

– Det var en herre som talade engelska som sa "Hello, I'm Edward from Windows calling center". Då hade jag hört vad som hänt så jag sa "Nej du, lille Edward. Mig lurar du inte utan du får nog ringa någon annan i så fall. Good bye!", berättar Ulla Andersson i Gränna som fått ett sådant här samtal.

Bedragarna ger sig alltså inte, under ett par månader har människor ringt och påstått sig vara från Windows calling center. De säger att de ska hjälpa dig att installera ett program. Det som de utsatta helt ovetandes har installerat är trojaner, ett slags spionprogram som gör att bedragarna kan kontrollera din dator och på så sätt se allt du har i datorn eller få reda på exempelvis dina kontouppgifter.

– Det är ju fruktansvärt fräckt. Det är ju bedragare som är i farten, säger Ulla i Gränna.

Magnus Lindkvist är säkerhetsansvarig på Microsoft i Sverige och han säger att sådana här lurendrejare skadar förtroendet för företaget de säger sig ringa ifrån. Men de själva kommer inte eftersöka vilka bedragarna är, men han uppmanar alla att polisanmäla om man blivit uppringd och installerat programmet.

– Vi i Microsoft ringer aldrig upp någon kund om de inte ber om det först. Det som sker nu och som varit under sommaren är ett rent bedrägeri, säger Lindkvist.