Relevant skvaller?

Fredagen 21 oktober 2011

Veckan har präglats av fruktansvärda händelser. Överallt har ni kunnat lyssna, se och läsa om mordet på den 4-årige pojken i Ljungby.

Det var i söndags eftermiddag som pojken försvann från lekplatsen utanför sitt hem. Några timmar senare hittades han död i skogsdunge lite längre bort.

Under veckan har media rapporterat på olika sätt. Man har tagit upp spekulationer, man har berättat om familjens bakgrund och vinklat från alla håll det går att vinkla.

Vi har också vinklat. Vi har rapporterat om att pojken försvann från lekplatsen och hittades död. Vi har pratat med vittnen som såg hur polisen gick upp i skogsdungen och hur de förstod att något hänt. Vi har pratat med de sociala myndigheterna om hur de förbereder sig, vi har rapporterat om att riksmordkommissionen är på plats och att polisen har en gärningsmannaprofilgrupp till sin hjälp.

Men. Vi har inte sagt ett ord om familjens bakgrund.

Vi har fått frågan om varför och svaret är enkelt; Det har ingen relevans i dagsläget. Hur familjen har levt, vad de har för bakgrund, var de har bott, om någon i familjen har dömts för något. Allt det saknar betydelse just för tillfället. Vi vet inte vem som har varit inblandad i pojkens död, så att ta upp familjens bakgrund handlar för oss i dagsläget om rent skvaller. Spekulationer.

Om det är någon inom familjen som är inblandad i brottet då, men först då, har familjens bakgrund betydelse.

Men om det visar sig vara någon utomstående, vad spelar det då för roll hur familjen har levt tidigare?

En annan sak jag har tänkt på under veckan är om familjen till offret skulle ha varit en medelklassfamilj eller en övre medelklassfamilj, skulle media då ha berättat om alla detaljer kring familjens bakgrund? Nej. Jag tror inte det. Och det gör mig lite illamående. Att man utan att tänka på relevansen visar upp en familjs bakgrund och blottar deras liv för skvallersugna konspirationsteoretiker.

Vi har all information om familjen. Och om det visar sig att den har betydelse kommer vi att rapportera om den. Men inte förr. Varför skulle vi?

Hör av er så mycket ni vill.

Elisabeth Anderberg, nyhetschef P4 Kronoberg

0470 – 726057

elisabeth.anderberg@sverigesradio.se