Kronoberg

Landstinget satsar på vindkraft

1:42 min

Landstinget Kronoberg ger sig nu in i vindkraftsbranschen. Och målet är att hälften av den el som landstinget använder ska komma från vindkraft om bara några år.

– Det finns lite olika alternativ, men det troligaste nu är att vi köper in oss i en vindkraftpark och sedan så levererar man den här elen till våra egna anläggningar. Det är inte aktuellt med någon försäljning till någon annan utan all el som produceras förbrukar vi själva inom landstinget, säger Ronny Gustafsson som är energistrateg på landstinget.

Landstinget planerar att köpa två vindkraftverk och syftet är att gå över till mer miljövänliga alternativ än i dag, men också att spara pengar. ¨

Hög elräkning

Landstingets elräkning ligger på omkring 23 miljoner om året, och genom att delvis gå över till vindkraft räknar landstinget med att spara cirka tre miljoner varje år.

Målet är att hälften av landstingets el ska komma från vindkraft redan 2013. Och Ronny Gustafsson tycker inte att det är ett för högt satt mål.

– Nej, det tror jag inte. Det hoppas jag definitivt inte att det är utan det utgår vi ifrån att vi kommer att klara.

De två vindkraftverk som krävs för att klara målet kostar mellan 70 och 80 miljoner att köpa. Pengar som landstinget snart kommer att ha tjänat in, säger Ronny Gustafsson.

Betalar sig fort

– Ja, räknar vi i "pay-off" så är det återbetalt under tio års tid.

Var vindkraftsverken ska placeras vet man inte än, bara att det blir någonstans i södra Sverige. Landstinget har nu tillsammans med landstinget i Kalmar län en anbudsförfrågan ute hos leverantörer av vindkraftverk och ett beslut kan komma redan i år.

– Förhoppningsvis blir det ett beslut i slutet på året eller runt årsskiftet. Sedan tar det säkert minst ett år innan man har vindkraftverk i drift någonstans, säger Ronny Gustafsson.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se