växjö

Rasande polis slog in bilruta

1:32 min

En polis i länet blev så rasande i samband med en poliskontroll i Växjö för någon månad sedan att han slog in rutan, så glassplittret yrde över en 80-årig gammal man som satt i bilen.

Upprörande, tycker Oliver Nedanoviski, som blev vittne till händelsen.

– Polisen har inte mer rätt än andra att göra dumma saker, överreagera på det sättet när ett äldre par blir stoppat, det är inte nödvändigt, tycker jag, säger han.

Det var vid Spetsamossen i centrala Växjö som polisen en söndag i september hade en trafikkontroll och ett äldre par blev invinkat. Men det blev något slags missförstånd, och polisen blev påkörd på benet i mycket låg hastighet av den 80-årige mannen som körde bilen. Polisen fick ont i ett knä. Den äldre mannen är nu misstänkt för bland annat "vållande till kroppskada" för att ha kört på polisen.

Men vad som inte är känt i den här historien, är vad som hände sedan. För det kom nämligen in ytterligare en polisanmälan - mot polisen. En anmälan som den 80-årige mannen gjorde med anledningen av polisens beteende. I anmälan kan man läsa att polismannen gick fram till bilen, dunkade in sidorutan så glassprittret yrde in i bilen över den äldre mannen som skadades i huvudet.

Och Oliver Nedanovski, som stod på andra sidan gatan och såg och hörde allt som hände, berättar att polismannen var riktigt arg och skrek.  

– Ja, han var riktigt arg, men jag kommer inte ihåg riktigt vad han skrek, men han var riktigt arg, berättar Oliver Nedanovski.

Han upplevde också hur chockat det äldre paret blev av det polisen gjorde. Jag blev själv chockad, säger han.

– Jag trodde inte det här kunde hända. Man brukar ju kolla på TV på "Road Wars" från USA och England, det var ju något liknande, man har inte sett det tidigare.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se