Kronoberg

Naturligt skrynklig - om P4:s läsare får välja

1:27 min

P4 Kronoberg har tidigare rapporterat om det ökade intresset för estetiska botoxbehandlingar bland unga. På vår hemsida har lyssnarna kunnat rösta, och beskedet var tydligt.

Hela 60 procent har kryssat för alternativet: Vedervärdigt, det är så etiskt fel som någonting någonsin kan bli, på vår webbfråga.

Preparatet botox har länge använts för att hjälpa människor med ofrivilliga muskelryckningar i till exempel nacke och skuldror, men för många är det mest känt för att kunna ta bort rynkor. Nyheten om att allt fler unga använder botox i förebyggande syfte, väckte starka känslor. Många menar att det är en farlig behandling med många biverkningar, men Läkemedelsverkets statistik visar att det anmälts relativt få fall av just biverkningar till följd av botoxinjektion. Sedan första rapporten 1993 har verket bara fått 28 rapporter där biverkningen troligen beror på själva preparatet.

Motståndarna menar att huruvida det är farligt eller ej inte spelar någon roll. Det är själva fenomenet som är problemet. Varför får vi inte åldras naturligt, menar många.

Camilla Rådmans arbetar på en hudvårdssalong i Växjö och är en av dem som förespråkar andra metoder än botox, för att bibehålla sin ungdomliga hy.

– Vi vill inte spruta in något i huden, vi använder mycket ekologiska produkter som gör att huden kan jobba själv, säger hon.

Men vad hände med att åldras naturligt, kan det inte vara fint med rynkor också?

– Visst kan det vara fint med rynkor, men man kan ju ta hand om sin hy ändå. Återfukta huden mycket, och skydda den från solen, det är väldigt viktigt.

Klara Börjesson
klara.börjesson@sverigesradio.se