Växjö

Anmälan mot polisman lades ner

1:36 min

Anmälan mot den polisman som i vredesmod slog sönder en bilruta har lagt ner av åklagaren. Trots att det inte är helt klarlagt vad som hände.

– Det är väl inte helt klarlagt vad som hände, men det var ett misstag. Polismannens avsikt var inte att slå ut rutan utan att påkalla uppmärksamhet, säger biträdande länspolismästare Anders Karlsson.

Händelsen inträffade i september vid en poliskontroll i Växjö. Ett äldre par blev invinkat av polisen, men det blev någon slags missförstånd och en polisman blev påkörd i mycket låg hastighet.

Polismannen gick sen fram till bilen och dunkade in sidorutan så glassplittret yrde och 80-åringen skadades i huvudet av glassplittret. Och vittnet Oliver Nedanovski såg det hela från andra sidan gatan:

"Jag blev chockad"

– Jag blev chockad. Man brukar ju kolla på TV på "Road Wars" från USA och England, det var ju något liknande, man har inte sett det tidigare.

Den 80-årige föraren är nu misstänkt för vållande till kroppskade för att ha kört på polisen.

Och strax efter händelsen gjorde polismyndigheten en anmälan mot polismannen som slog sönder rutan. Den däremot lades omgående ner av åklagare, och fram till att P4 Kronoberg tar upp händelsen har inte heller polismannens chefer utfärdat några sanktioner mot honom:

Inte tjänstefel

– Nej, nej, det har vi inte, säger Anders Karlsson. Det är ju inte bedömt som något tjänstefel och vi har inte gjort någon annan bedömning än åklagaren.

Men efter att P4 Kronoberg berättade om händelsen i morse ringde Anders Karlsson upp och sa att med anledning av att det finns ett vittne, vilket inte har varit känt tidigare, så kommer man nu att skicka tillbaka fallet till åklagare för en ny bedömning.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sverigesradio.se