Kosta

Tvist kring vattenskadat hus

1:50 min

En villa i Kosta drabbades av omfattande vattenskador som orsakades av en regnskur som föll när taket skulle läggas om. Och nu har båda parter kopplat in advokat för att lösa tvisten.

Det var inte vårt fel, menar byggföretaget. Men huset är obeboeligt och och nu har båda parter kopplat in advokat.

– Det finns vatten överallt i golv tak och väggar, säger husägaren Katrin Müller.

Rann rakt in

Det var växjöföretaget Sydsvenska Bygg som jobbade med omläggnignen av taket när det började regna. Så här säger företagets representant Stig Hjort:

--Förmodlingen upstod panik bland arbetarna när det började regna men presenningar fanns. Det var springor i taket som gjorde att vattnet rann rakt in när det kom regn. De täckte så fort de kunde men med det störtregn som var blev det omöjligt att hindra vattenflödet, säger Stig Hjort.

--Vi hade läckage i nästan alla rum. Innertaket har rasat ner och det är fukt överallt i taken och i väggarna och även i golvet.

Inget förtroende

De två stridande parternas advokater försöker nu hitta en lösning på konflikten.

Sydsvenska Byggs försäkringsbolag har lovat att täcka kostnaden för vattenskadan på huset och byggföretaget har enligt konsumenttjänstlagen rätt att få slutföra jobbet. Men Katrin Müller har inget förtroende för företaget och vill inte släppa in dem i huset.

--Vi måste få hit seriösa hantverkare som kan åtgärda felen, säger hon.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sverigesradio.se