Ljungby

Inga nya uppgifter om dödad pojke

1:26 min

Drygt en vecka har gått sedan den fyra-årige pojken i Ljungby hittades mördad. Och fortfarande vill polisen inte säga om man har någon misstänkt för mordet.

Men enligt Kronobergspolisens informationschef Robert Loeffel blir bilden av vad som hänt allt klarare

Under dagen har polisarbetet med dörrknackning, bearbetning av tips och förhör med både barn och vuxna fortsatt.

Det är ett 40-tal poliser som arbetar med ärendet däribland ett antal från Riksmordkommissionen. Samtidigt fortsätter rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp att göra en egen utredning.

"Kan dröja veckor"

-- Det kan dröja ett par veckor innan man är färdigt. Det är ett väldigt mödosamt arbete. Man försöker göra det väldigt noggrant och ordentligt, säger Anders Wretling är chef på utredningssektionen där gärningsmannaprofilgruppen ingår.

-- Det är inget facit man kommer att redovisa utan en bild av vad som mest sannolikt hände, säger han.

Det rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp gör i det är fallet är det som kallas en ärendeanalys, dvs erfarna poliser, rättsläkare, psykiater och beteendevetare bland andra går igenom materialet och gör en sorts parallell utredning. Däremot är det högst osannolikt att man kan göra en regelrätt gärningsmannaprofil. För det krävs flera olika brott där man misstänker samma gärningsman:

Utläsa vissa faktorer

-- Det måste vara något exceptionellt om det i det enskilda brottet ska gå att göra en gärningsmannaprofil. Däremot kanske man kan utläsa vissa faktorer till exempel att det finns ett riktigt hat bakom eller att det sannolikt är någon närstående som är förövare. Men i normalfallet görs man väldigt få gärningsmannaprofiler, säger Anders Wretling.

Och det man kommer fram till sak ses som ett tillskott till den övriga utredningen menar Anders Wretling:

-- Den lokala polisen kommer att få den här informationen och sedan är det ju deras sammantagna bedömning som gäller. Och ärendet lär ju fortsätta efter att man är klar med den här händelseanalysen. Det är ju inte säkert att brottet är löst när den här utredning är klar, säger Anders Wretling.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sverigesradio.se