Vargjakten

Jaktledare anmäld för jäv

1:18 min

Skyddsjakten på vargen Kynna väcker starka känslor hos många och nu har jaktledaren Rune Håkansson anmälts till Justitieombudsmannen, JO, för jäv av föreningen Nordulv

– Det vill jag inte kommentera. Det är inget jag lägger någon större vikt vid. Det kunde man nästan vänta sig att det skulle komma, säger Rune Håkansson.

Jaktledare och besiktningsman

Anledningen till anmälan är att jaktledaren Rune Håkansson också är en av länsstyrelsens besiktningsmän som kvalitetssäkrar rovdjursangrepp på tamdjur och det går inte att förena, anser anmälarna, eftersom att det kan betyda att han är emot att ha varg.

Även Carl-Philip Jönsson på länsstyrelsen som utsåg Rune Håkansson till jaktledare är anmäld.

I övrigt anser anmälarna att skyddsjakten inte är befogad eftersom att man inte har försökt att hålla vargen borta med andra metoder, till exempel med rovdjursavvisande stängsel eller genom att flytta den.

"Kontroversiellt djur"

Att vargen är vilt omdiskuterad bland många är inget som undgått Rune Håkansson, som blivit kallad både varghatare och vargälskare.

-- Vargen är ett kontroversiellt djur. Den väcker starka känslor och då blir det två läger. Man tror det man vill tro och lyssnar bara på den biten och om det kommer fram fakta lyssnar man inte på det om det inte passar just den situationen och den människan, säger Rune Håkansson.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se