Polis slog in bilruta

80-åringen utreds - men polisman gick fri

1:47 min

Idag var polis på plats vid Spetsamossen i Växjö för att få en bättre bild av det som hände när en 80-årig man körde på en polis som sedan krossade bilrutan i vrede. Men då handlar det om ett eventuellt åtal mot den äldre mannen - och inte om polisens agerande.

Den 80-årigen mannen riskerar alltså åtal efter att han i låg fart kört på en polismans ben för någon månad sedan - vid en trafikkontroll vid Spetsamossen i Växjö.

Men polisen, som efter det slog in sidorutan över den äldre mannen, gick fri. 80-åringen skadades i huvudet av glassprittret.

Ingen förundersökning

Men det blev inte ens någon förundersökning med anledning av det polisen gjorde. Åklagaren tog det beslutet i princip omgående efter att anmälan mot polisen hamnade på interutredarnas bord. Och polismyndigheten i länet, lät sig nöjas med det och vidtog heller inga arbetsrättliga åtgärder mot polisen.

Inte förrän i går när P4 Kronoberg berättade hela historien och vittnet Oliver Nedanovski berättade:

– Det äldre parets bil råkade åka fram några centimeter och råkade nudda polisen på benet och han överreagerade ganska kraftigt och tar fram batongen och smäller till förarrutan så den sprängs och det blir glassplitter över hela vägen, säger Oliver Nedanovski.

Hörde du om polismannen var arg?

– Ja, han var riktigt förbannad och han började skrika, men sedan kom det andra poliser och lugnade ner honom.

Och nu ska åklagare återigen granska om polismannen begått något fel, lät tf länspolismästare Anders Karlsson meddela igår, för nu finns det ju ett vittne.

Men när det gäller den äldre mannens eventuella brott så har polisen lagt ner ett gediget arbete med förundersökningen. Den pågår fortfarande.

Brottsoffer

Den påkörda polismannen har förhörts som så kallad målsägare, alltså brottsoffer.

Man ska titta på hans sjukjournaler efter påkörningen och hustrun som satt bredvid i bilen är förhörd som vittne, säger Stefan Pettersson, polis från Nybro som håller i utredningen. I dag åkte även utredarna till Spetsamossen för att se platsen med egna ögon.

Så småningom blir det sen upp till åklagare att ta ställning till om den 80-årige mannen ska åtalas för bland annat vållande till kroppsskada och för att inte ha lytt polisen vid trafikkontrollen.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se