Livmoderhalscancer

Kronoberg vill inte göra egen upphandling

Upphandlingen av vaccin mot det virus som kan orsaka livmoderhalscancer drar ut på tiden. Nu har flera landsting tröttnat, och Region Skåne har påbörjat en egen parallell upphandling. Men i Kronoberg tänker man vänta.

Enligt Cancerfonden drabbas årligen ungefär 450 kvinnor av livmoderhalscancer i Sverige, men ett vaccin mot det så kallade HPV-viruset skulle kunna rädda många liv. I tre år har en utdragen upphandling pågått, och man har ännu inte nått ett avtal. I nuläget är det företaget som tillverkar vaccinet Gardasil som har vunnit upphandlingen, men en överklagan från tillverkarna av Cervaxin har inkommit. I Region Skåne har man tröttnat på att vänta, och påbörjar nu en egen parallell upphandling. Gilbert Tribo är regionråd i Skåne.

– Vi har sett hur den här upphandlingen har pågått i tre års tid, nu tycker vi att det får räcka. Vi vill få igång vaccineringen så snabbt som möjligt, så att vi hinner fånga de flickor som går ut gymnasiet nästa år.

Även andra landsting, som till exempel Stockholm och Östergötland, vill starta med HPV-vaccineringen i avvaktan på att den gemensamma upphandlingen blir klar. Men i Kronobergs län anser man ändå att det är bättre att vänta.

– Jag tror inte att det skulle gå snabbare om vi gjorde en egen upphandling. Vi är jätteledsna att det har blivit såhär, men vi har inte haft möjlighet att påverka. Det är inte bra att man kan överklaga gång på gång på det här viset, och det behövs en förändring i lagen.

Klara Börjesson
klara.borjesson@sverigesradio.se