Växjö

"Cheerleaders passar inte in"

1:30 min

Unga tjejer i korta kjolar och tajta linnen dansandes i trappor ska i kväll återigen höja stämningen i Vida arena när Växjö Lakers spelar. Men många i publiken är kritiska till att Lakers tar in cheerleaders på matcherna.

– Jag blev förvånad, de är ju bara 10, 12 år gamla. Det passar inte in, det anspelar väldigt mycket på sex, säger bland andra Amanda från Växjö.

När P4 Kronoberg går runt i publiken på en hemmamatch för att fråga vad som passar in på ett hockeyevenemang blir svaren: "bra stämning", "bra hockey", "en bra klack som får igång publiken". Ingen nämner de 12 tjejer som dansar i trapporna vid korta avblåsningar.

– För min del får de gärna ta bort dem, säger Johan Eliasson som är ordförande i Lakers Lakejer. För honom är det orange tröja, ståplats och Lakers på isen som hör till. Cheerleaders har han inte så mycket till övers för.

– Jag tycker inte det passar in i svensk hockey, det är lite för löjligt, säger han.

Men tjejerna som dansar tycker inte att det är löjligt. De tycker det är roligt.

Det är Lakers som bestämt att de vill ha cheerleaders på matcherna. Det började med att de var med på invigningen och det gav mersmak. Lakers bad Wonder media att se till att de dansande tjejerna fanns på plats vid varje match. Tjejerna är mellan 14 och 20 år och det är i de korta avblåsningarna som de får sin chans att visa upp sin dans.

Elisabeth Anderberg
elisabeth.anderberg@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista