Katarina Jonasson, landstinget Kronoberg. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Landstinget

Panel ska tycka till om vården

"Ger en hint om vad det finns för synpunkter"
1:27 min

Landstinget drar nu igång en medborgarpanel för att få en bild av vad Kronobergarna tycker i olika frågor som gäller hälso- och sjukvården. Och den som vill vara med i panelen kan anmäla sig på landstingets hemsida.

– Den här satsningen är för att vi vill stärka demokratin och utveckla de förtroendevaldas roll som medborgarföreträdare, säger Katarina Jonasson, ansvarig för landstingets demokratiarbete.

Alla som bor i Kronoberg och är över 15 år kan vara med i landstingets medborgarpanel. Panelen kommer tre gånger per år att få svara på olika frågor i en enkät som skickas ut via epost.

– Det kan röra sig om allt från hur jag vill bli bemött när jag kommer till hälso- och sjukvården eller var jag vill ha min hälso- och sjukvård till stora övergripande strukturfrågor.

Men borde inte politikerna träffa så många och vara så mycket ute i verksamheten att de vet vad medborgarna tycker?

– Jo, givetvis gör de det, men här handlar det om att mer konkret diskutera de frågor som rör landstingets verksamhet, syftet är också att medborgarna ska få mer kunskap om vår verksamhet i landstinget.

Den första enkäten skickas ut om några veckor och förhoppningen är att få så många som möjligt från olika delar av Kronoberg att vilja vara med i panelen.

Hur stor hänsyn kommer politikerna sedan att ta till vad medborgarna tycker?

– Det här är ju en del i ett stort beslutsunderlag, men det ger en hint om vad det finns för synpunkter och åsikter ute. Och det här kan ju leda till vidare utredningar och uppföljningar, men det är en viktig del i beslutsunderlaget, säger Katarina Jonasson.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".