Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Historielektion i mobilen

Följ med ut på geocaching
1:40 min
1 av 4
Camilla Jönsson visar eleverna på Östregårdsskolan hur geocaching fungerar i mobilen. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
2 av 4
Det var Elise Eklund som hittade dagens första geocach - en plastkapsell innehållandes en penna och papper för att man ska kunna föra logg över vem som har varit där. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
3 av 4
Geocachinggänget, från vänster, Tilda Ternstedt, Emanuel Berhenz, Elise Eklund, Isak Ingvarsson, Ebba Eriksson och Nancy Baydoun. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
4 av 4
Camilla Jönsson är it-pedagog på AV Media Kronoberg och lär barnen att geocacha. I bakgrunden ser man Kampens gravfält med 51 gravar från järnåldern. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio

Samhälle blir mer och mer it-inriktat och undervisningen i skolan är också i förändring. Att leta efter historiska platser med hjälp av mobilen är ett sätt att lära - och sporten heter geocaching.

Idag var det första gången för elever i klass tre på Östregårdsskolan att prova på hur det är att följa en digital karta för att hitta fram. Två och två med mobilen som hjälmedel ger sig klassen ut för att finna olika geocachar. Displayen visar hur långt det är till närmaste geocach, var du befinner dig och i vilken riktning du ska gå.

– Det känns bra att vara igång, säger Emanuel Berhenz och Isak Ingvarsson instämmer.

– Vi vet inte så mycket om geocaching, vi vet inte hur det ser ut, säger han

Men det är inte så svårt med geocaching, man kan säga att det är som en modern version av den gamla leken gömma nyckeln eller som en traditionell skattjakt.

Personer över hela värden har placerat ut olika så kallade geocachar och det är en plats, ofta med en historisk bakgrund och någonstans i närheten finns en fysisk skatt i form av en plastkapsell med penna och papper i. Idag ska de gå till Kampens gravfält.

– Om ni tittar över här borta så ser ni att det är små kullar, och det är 51 gravplatser från järnåldern, förklarar Camilla Jönsson som är it-pedagog på AV Media Kronoberg som tillhör Regionförbundet Södra Småland.

Enligt den nya läroplanen SKA eleverna lära sig modern teknik för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande i skolan.

– Det vi ser som fördelar med geocaching är att eleverna lär sig att använda gps och ny teknik. Ämnet idrott och hälsa är också en del av geocachingen, man får röra på sig, säger Camilla Jönsson och tillägger att man även får in matematik.

Målet är att minst en lärare på varje skola i länet ska kunna använda geocaching i undervisningen.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".