Elisabet Ardö på länsstyrelsen. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio.
Varg

Mer hjälp till vargjägarna

"Jakten ska genomföras så effektivt det går"
1:39 min

Skyddsjägarna som jagar vargen Kynna har nu fått tillstånd av länsstyrelsen att fullt ut följa vargen via den GPS-sändare som hon bär.

Innan beslutet togs har länsstyrelsen samrått med de i det skandinaviska vargforskningsprojektet ScanUlv, Viltskadecenter och Naturvårdsverket.

– Skyddsjakten ska kunna genomföras på ett så effektivt sätt som möjligt. Det står också i Naturvårdsverkets beslut att vi ska sköta det på det sättet, säger Elisabet Ardö på länsstyrelsen i Kronoberg.

Mer aktuell tid

Hittills under skyddsjakten har jägarna fått information om ungefär i vilket område vargen befinner sig vid en viss tidpunkt. Skillnaden nu blir att tiden kan bli något mer aktuell men detta blir, enligt jaktledare Rune Håkansson, inte avgörande för att hitta vargen.

– Det vi mest förlitar oss på är duktiga och erfarna jägare som vi har i området och deras vetskap om hur terrängen ser ut och hur jakten ska läggas upp.

Vad beror det på att det har dröjt så länge att hitta vargen?

– Det har inte dröjt länge alls. Vi har haft fyra jaktdagar med ett 30-tal man åt gången. Det hade varit mer konstigt om vi lyckats skjuta vargen på den här tiden.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Tidigare om vargen

Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".