1 av 2
Araby Park Arena som invigdes i maj. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Mariola Kruse på Hyresbostäder. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
Växjö

Ingen fri tidsbokning i den nya hallen

"Inte tänkt så i det här läget"
1:46 min

Det blir ingen fri bokning av tider i den nya Araby Park Arena i Växjö. Det står klart när de båda bostadsbolagen nu erbjuder sina hyresgäster gratis aktiviteter i hallen.

– Nej, det är inte tänkt så i det här läget, säger Mariola Kruse på Hyresbostäder, som är med och samordnar aktiviteterna i hallen.

Att de som bor i kommunala hyreslägenheter i Växjö, tvingas stå för halva kostnaden för driften av den nybyggda Araby Park Arena, har kritiserats hårt av många. Kritiken har besvarats med att alla som bor i Hyresbostäders och Växjöhems lägenheter runt om i kommunen, får använda hallen gratis. De båda bostadsbolagen har häften av tiderna i hallen till sitt förfogande.

Barnsport och kvinnoträffar

I en radiodebatt i januari 2010 sade ordföranden i Hyresbostäder, Ulla Blanking (m) att hyresgästerna får vissa tider i hallen som de får teckna sig för och att det är öppet för alla som bor i allmännyttan.

Nu har erbjudandena om gratisaktiviteter för första gången skickats ut till hyresgästerna och det som bolagen erbjuder sina 10 000-tals hyresgäster runt om i Växjö är sport för barn och ungdomar i föreningars regi, med ett begränsat antal platser, med start den 7 november. Det blir till exempel innebandy och fotboll för högstadieungdomar, friidrott för barn över 7 år och kvinnoträffar i Panncentralens regi.

Fler aktiviteter kommer

Mariola Kruse på Hyresbostäder säger att premiärutbudet beror på att det hittills nästan bara är idrottsföreningar som nappat.

– Det föll sig så i första ledet, men det kommer fler aktiviteter så småningom.

Hyresgästerna har nu själva möjligheten att komma med förslag på aktiviteter. Men det måste alltså vara i organiserad form, alltså i föreningars eller organisationers regi.

Men kommer man att kunna leva upp till löftet om gratis tillgång för alla hyresgäster?

– Självklart är det vår förhoppning. Nu ska det ju ske i organiserade former, det blir mest ordning och reda på det viset och det är därför det är så viktigt att hitta olika aktivitetsformer, säger Mariola Kruse.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".