Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Generöst för politikers efterlevande

"Vi följer de rekommendationer som finns"
1:40 min

De generösa villkoren för politiker som lämnar sina tjänster och som Sveriges Radio berättat om tidigare gäller också för politikers efterlevande.

Medan de flesta väljarna kan få ett efterlevandeskydd om de betalar för det i form av lägre pensionsutbetalningar, ingår efterlevandeskyddet i politikerpensionen, som kan betalas ut redan från 50 års ålder.

– Vi följer ju de regler och rekommendationer som finns, säger landstingsrådet Suzanne Frank.

Landstinget Kronoberg följer liksom flertalet andra kommuner och landsting de rekommendationer som SKL, Sveriges kommuner och landsting, beslutat om. SKL består av kommun- och landstingspolitiker från runt om i landet.

Generösa villkor

Generöst för politikers efterlevandeDe rekommendationerna är betydligt generösare än villkoren för de flesta andra i samhället, något som Sveriges Radio har berättat om i en rad inslag tidigare. Det handlar bland annat på att politiker kan gå i pension vid 50 års ålder och utan något krav på att söka annat jobb.

Men det finns också ett efterlevandeskydd som är mer generöst än för många andra. För anställda inom kommuner och landsting finns möjligheten att gå i avtalspension och där finns ett efterlevandeskydd. Men för avtalspension måste man i de flesta fall ha fyllt 60 år. Pensionen för politiker gäller från 50 års ålder. I tjänstepensioner finns ett efterlevandeskydd men det får man betala med en lägre pensionsutbetalning, något som politiker inte behöver.

Men varför ska politiker ha bättre villkor än andra i samhället?

– Ja, det kan man naturligtvis fråga sig men vi följer de rekommendationer som finns, säger Suzanne Frank.

Sveriges kommuner och landsting har sagt att man ska se över rekommendationerna eftersom det skiljer så mycket mellan politiker och övriga i samhället.

Tycker du att det borde bli mindre generöst?

– Jag kan inte svara på det, men jag kan väl säga att vi kommer att följa de nya rekommendationerna när de kommer, säger Suzanne Frank.

Så du har egentligen ingen egen åsikt om att ni har betydligt bättre villkor än era väljare?

– Nej, jag har faktiskt inte fördjupat mig i det men jag antar att det finns något skäl som jag inte känner till.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sverigesradio.se

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".