1 av 2
Gösta Fransson tar hjälp av traktorn när tjuvar slår till. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Ingelstad

Gösta blockerar tjuvarnas flyktväg

"Det gäller att vara försiktig"
1:38 min

Inbrottstjuvar som stjäl på landsbygden i trakterna kring Ingelstad riskerar att fastna i Gösta Franssons fälla. Om tjuvarna slår till är Gösta Fransson beredd att proppa igen och blockera tjuvarnas flyktvägar.

– Lyckas jag proppa igen vägarna sitter tjuvarna instängda som i en säck, säger Gösta Fransson.

För ett par veckor sedan slog tjuvar till inte så långt från Gösta Franssons gård. Han ställde traktorn på en av flyktvägarna men tjuvarna kom då undan.

- Det gäller att vara försiktig. Tjuvarna kan vara beväpnade, men har man parkerat bilen i ett proppningsläge sitter man inte i bilen och väntar. Utan låser bilen och övervakar situationen på lämpligt avstånd.

När Gösta Fransson ser en bil som uppträder misstänksamt skickar han ett snabbt sms med registreringsnumret till Transportstyrelsen. Sekundsnabbt får han svar via sms med uppgifter om bilen.  Är bilen stulen ringer Gösta först polisen och sen till sina grannar. Därefter försöker han proppa igen flyktvägarna.

Bör fler på landsbygden använda den här proppningsmetoden?

– Den ska användas med sans och måtta. Man får akta sig så att man inte utmanar tjuvarna till någon form av gerillakrig i buskarna.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".