1 av 2
Arbetsmiljön i stallen har inte blivit bättre. Foto: Åsa Björnerbäck/Sveriges Radio
2 av 2
Elin Karlsson, hästskötare
Sverige

Dålig luft i flera travstall

"Det är väldigt allvarligt"
1:45 min

Häststallar är en av de mest riskfyllda arbetsplatserna med dålig ventilation och stor risk för olyckor och arbetsskador. Dessutom är medelåldern på dem som arbetar oftast låg.

Det visar en studie av svenska travstall som JTI, Institutet för jordbruks- och miljöteknik gjort. Teknikagronomen Anna Wallertz är en av dem som genomför studien.

– Jag tycker det är väldigt allvarligt, just för att så mycket kompetens hela tiden rinner ut för att man inte orkar och det är liksom svart på vitt att det inte går att orka ha en sådan arbetsmiljö, säger Anna Wallertz.

Luften står still

Hittills har fem travstall av de tio som ingår i studien undersökts. Resultatet visar, utöver en tuff arbetsmiljö, att luften är dålig och att även om dörrar och fönster är öppna, står luften inne i boxarna ofta still.

– Jag trodde faktiskt att det skulle gå in luft hos hästarna i boxarna, men det gör det inte. När du står där och mockar så blir det damm som överskrider hygieniska gränsvärden tillsammans med ammoniak och det luftas inte bort, säger hon.

Hur påverkar det hästarna och människorna som arbetar i de här förhållandena?

Det är ganska säkerställt att en dålig ventilation kan leda till luftrörsbesvär och det sänker prestationen, säger Anna Wallertz.

19-åriga Elin Karlsson har arbetat med hästar under flera år och sedan några veckor tillbaka arbetar hon heltid som hästskötare i ett travstall. Hon har inte funderat så mycket kring arbetsmiljön.

– Visst känner man att man är trött när man kommer hem, men det är vardag, det är bara att fortsätta. Gasa tills det rasar, säger Elin Karlsson.

Ingen utvecklad arbetsmiljö

Anledningen till att forskarna valt att undersöka arbetsmiljön på travstall är för att travsporten är ett av få områden inom hästnäringen som är vinstdrivande. Trots det har arbetsmiljön inte utvecklats med hjälp av ny teknik nämnvärt berättar Anna Wallertz och det känner Elin Karlsson igen.

– Alltså hästnäringen ligger efter i utvecklingen jämfört med lantbruken, säger hon.

Projektet pågår till slutet av 2012 och finansieras av Stiftelsen hästforskning.  Anna Wallertz anser att travsstallarna borde förbättra arbetsmiljön.

– Framförallt för travet, deras överlevnad. Det finns ju teknik redan idag som kan underlätta något alldeles kolossalt, säger Anna Wallertz.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".