Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Feminister, gubbar och cheerleaders

Publicerat fredag 28 oktober 2011 kl 11.05

Fredag 28 oktober

Så hör jag någon ropa: Hörrni! Ska ni inte ta och hoppa lite? Så man får se hur det skumpar! Det är ju jävligt synd att ni inte är äldre, det finns ju inte så mycket på er än. Men ni går ju fortfarande att forma!

Jag tittade åt sidan och såg för första gången dessa cheerleaders som satt i trappan.

Det var så det började. Jobbet om cheerleaders.

Ljuset släcks och lakejerna har fått igång hela publiken att klappa i takt. Kroppen fylls av det där pirret som brukar komma precis innan man ska få se något som man längtat efter. Hur ska det gå? Kommer det bli bra? Och känslan, stämningen, höjs av att hela hallen klappar tillsammans. Så smäller det till och Växjö Lakers åker för första gången ut i den nya arenan. Stämningen är i sitt crescendo.

Så hör jag någon ropa: Hörrni! Ska ni inte ta och hoppa lite? Så man får se hur det skumpar! Det är ju jävligt synd att ni inte är äldre, det finns ju inte så mycket på er än. Men ni går ju fortfarande att forma!

Jag tittade åt sidan och såg för första gången dessa cheerleaders som satt i trappan.

Det var så det började. Jobbet om cheerleaders.

Sedan har jag match efter match observerat dessa tjejer och publiken. Och ingen bryr sig om dem förutom dessa män, ja jag kan drista mig till att faktiskt kalla dem för gubbar, som kommer med den ena mer förnedrande kommentaren än den andra.

Jag började fundera på varför Växjö Lakers hade valt att ha dem där. Och sedan började jag fråga publiken om vad de tyckte tillhörde ett hockeyevent. Ingen tog upp cheerleaders. Inte förrän de fick frågan direkt, vad de tyckte om tjejerna som dansade i trapporna vid avblåsningar. Då kom kommentarer som att det är sexistiskt, förlegat, löjligt, det hör inte till hockey och så vidare.

När vi sedan ringde runt till övriga lag i elitserien och frågade om de använde sig av cheerleaders på matcher för att höja stämningen så sa alla, förutom Linköping som sa ibland, nej. De förklarade att de tyckte det tillhörde dåtid, att samhället har förändrats och att man börjat fundera på vad det sänder ut för signaler när man använder sig av unga tjejer för att underhålla en hockeypublik under några sekunder då och då?

Så vi gjorde jobbet om cheerleaders. Vi rapporterade, ifrågasatte och debatterade. Och oj vilken reaktion. Ni hyllade och dissade, precis som det ska vara. Alla kan inte ha samma åsikter. Det är det som gör ett samhälle dynamiskt. Men, några av er gjorde en sak. Ni började med personliga påhopp i kommentarsfältet och dem gick jag in och tog bort. Utan att kommentera dem närmare kan jag bara säga att så länge kommentarerna håller sig till ämnet så får man tycka vad man vill. Men inte när det övergår i personangrepp.

En kommentar behöll jag. Den handlade om mig. Det är signaturen Jonas som skriver såhär:

/…/nyhetschefen Anderberg som har hittat på ”nyheten” helt själv. Att låta en kanal där man är nyanställd som chef springa ens personliga ärenden är ju minst sagt oproffsigt av Anderberg. Jag kan hålla med till viss del i kritiken mot cheerleaders men vinkeln att det är gubbigt är skapat av ingenting. Lågt. Det är ok att vara feminist men man behöver inte utnyttja sin ställning för att föra ut sina åsikter i statsfinansierad radio! AVGÅ!?

Till dig Jonas vill jag svara att jag låter inga springa mina ärenden. Vi alla springer era ärenden. I skrivandets stund är det ungefär 500 personer som har röstat på frågan om vad ni tycker om cheerleaders. Hälften tycker att det är bra, andra hälften sådär eller inte bra alls. Det är era ärenden vi går när vi tar upp denna fråga i nyheterna. Som journalist ingår det i yrket att granska, informera men också att veta vad som har betydelse i människors vardag. Vad som engagerar. Detta ämne engagerar och skapar debatt. Debatten i sin tur bidrar förhoppningsvis till förståelse för andra människors åsikter.

Den dag som Växjö Lakers satsar på cheerleaders så mycket så att de får visa upp sina talanger i en paus, på isen, med allt fokus på sig. Den dagen kommer jag att vara den första som ställer sig upp och applåderar. Till dess kommer jag att fortsätta ställa frågan: Varför satsar inte Växjö Lakers lika mycket på kvinnor som på män? Om det nu är så viktigt för dem.

Kalla mig feminist, eller för vad jag är – humanist.

Och nej Jonas. Jag kommer inte att avgå, jag kommer fortsätta springa era ärenden.

Hör av er så mycket ni vill

Elisabeth Anderberg, nyhetschef P4 Kronoberg

0470-726057

elisabeth.anderberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".