Uppvidinge

Omplaceras för dåligt bemötande

Två anställda inom äldreomsorgen i Uppvidinge kommun har anmälts av kommunen enligt lex Sarah för dåligt bemötande. De anställda har bland annat rytit, skällt och svurit åt de boende och sina kollegor.

De anställda har jobbat inom kommunen i många år, men enligt vård- och omsorgschefen på Socialförvaltningen i Uppvidinge kommun, Susanne Carlsson, är det just brister i kompetensen som ligger bakom.

– När de fått anställningen så har man gjort bedömningen att de är kvalificerade och nu har det uppstått situationer där den har brustit och då får man titta på andra alternativ för de här personerna, säger Susanne Carlsson.

De två anställda har brustit i sin respekt för självbestämmande, integritet, trygghet och värdighet. Mer i detalj har det bland annat inneburit att de har rytit, skällt och svurit åt de boende och sina kollegor. Missförhållandena som har pågått under en längre tid anmäldes till Socialstyrelsen i mitten av september och utredningen som nyligen avslutades resulterade i att de två som anmäldes har omplacerats till en annan verksamhet och att det nu ska bli tydligare vilka krav som ställs på de anställda för att få arbeta inom vissa specifika områden.

– Det handlar inte om att det är fler som ligger till underlag för anmälan utan vi vill se till att vi stärker möjligheterna för vår personal att få den kompetensen som behövs. Det här är ett ständigt arbete i vår organisation oavsett om sånt här händer eller inte, säger Susanne Carlsson.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".