1 av 2
Det har varit en del skadegörelse vid arenan. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
2 av 2
Martin Sallergård. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

Nu ska arenan bli tryggare

"Vakter hade inte varit rätt väg att gå"
1:29 min

Sedan ett par veckor finns handplockade värdar utanför och kring Araby Park Arena i Växjö. Värdarna ska öka tryggheten när flera hundra ungdomar i bland samlas här på kvällarna.

Den nybyggda arenan invid skolan och fritidsgården har under hösten dragit till sig en stor mängd ungdomar. Uppemot ett par hundra kan samlas utanför arenan och det har också varit en del skadegörelse, som klotter och någon sönderslagen ruta.

Arenan är kameraövervakad, men för att öka tryggheten för alla, har man nu sedan några veckor tillbaka, på försök, anlitat handplockade yngre vuxna från området, som rör sig runt arenan. Stödpersoner som jobbar två och två och hjälper till med allt möjligt. Framför finns de på platsen för att öka tryggheten. Alternativet, som också diskuterats - hade varit vaktbolag. Men det hade inte varit bra, säger Martin Sallergård, anställd av Växjö kommun som platschef i Araby Park Arena.

– Jag tror inte det är rätt väg att gå, jag tror man ska jobba mer med förtroendeskapande insatser och då är de här killar och tjejerna som kommer från Araby ett väldigt bra exempel på det, säger han.

Hur gör kommunen på längre sikt?

– Nu är det här ett helt nytt arbetssätt, så vi får väl utvärdera sedan för att se hur vi går vidare, säger Martin Sallergård.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".