Läsförståelse och matematik är två delar av provet. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix
Kronoberg

1500 kronobergare testar sina kunskaper idag

"Man kan göra provet hur många gånger som helst"
1:40 min

Idag gör ungefär 47 000 människor högskoleprovet i Sverige. På Linnéuniversitetet har man fått in något färre anmälningar än förra hösten, men det kan vara nödvändigt att göra provet om man vill in på sin drömutbildning.

Det första högskoleprovet genomfördes redan 1977, och hade som flest deltagare under nittiotalet med runt 140 000. Men, sedan dess har antalet anmälningar sjunkit, och de senaste åren har det legat runt 40 000 till 50 000 deltagare vid varje provtillfälle.

Sedan halv åtta imorse har de 1500 kronobergare som anmält sig till höstens provtillfälle, testats i bland annat läsförståelse och matematik. Men det är alltså inte nödvändigt att göra provet - är din drömutbildning däremot väldigt populär kan ett högskoleprov vara nyckeln till att just du ska bli antagen. Det menar Åsa Ruling som är utredare vid analysavdelningen på Högskoleverket.

– Vid vissa utbildningar kan det räcka med att man har behörighet att söka, men vill man komma in på till exempel läkarprogrammet krävs det att man har gjort även högskoleprovet.

Det kan aldrig skada att göra provet, eftersom ett dåligt resultat inte kan dra ned gymnasiebetygen.

– Man får göra provet hur många gånger som helst, och det är alltid det bästa resultatet som räknas, säger Åsa Ruling.

Klara Börjeson
klara.börjesson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".