Publikvärdarna i Vida Arena känner sig utnyttjade och hotar med strejk om de inte får lite mer uppskattning från klubben. Foto: Mats Samuelsson
Växjö

Smålandsderby i fara om publikvärdar strejkar

"Klubben måste värna om värdarna"
1:49 min

De ideella publikvärdarna i Vida Arena känner sig utnyttjade av Växjö Lakers och hotar med strejk om de inte får bättre villkor. Och utan värdar kan det bli svårt för Lakers att spela matchen hemma mot HV71 nu på torsdag.

– Jag tror att Växjö kommer få svårt att genomföra evenemanget i så fall. Publikvärdarna fyller en viktig funktion och de har uppdrag som ska utföras under matchen. Är det så att alla publikvärdar går ut i strejk så har jag svårt att se hur man kan fylla de platserna, säger Lena Sahlin, säkerhetsansvarig på Hockeyligan.

Drygt 40 personer arbetar som publikvärdar i Vida Arena när Växjö Lakers spelar hemmamatch. De jobbar helt ideellt och det handlar om runt sex timmar per gång. Som tack för hjälpen får de ett mål mat innan match.

Möte ska hållas

Men nu har värdarna tröttnat. De känner sig utnyttjade och hotar med strejk om de inte får lite mer uppskattning från klubben. Och sent i eftermiddag hålls ett möte mellan klubben och värdarna där man ska försöka komma överrens.

Publikvärdarna har en lista med krav som de ska presentera och det handlar inte om lön, utan om mindre förmåner som fri tillgång till dricka och kaffe under matcherna och fyra fribiljetter var per säsong.

Ställer inte upp

En värd som vi talat med säger att missnöjet är mycket stort bland alla och att ingen ställer upp i fortsättningen om inte villkoren blir bättre. Publikvärden vill inte bli intervjuad i radio.

– Det känns jättetråkigt. Publikvärdarna fyller en oerhört viktig funktion i elitserien, de är vår förlängda arm ut mot besökarna och jag hoppas verkligen att de kommer överrens med Växjö, säger Lena Sahlin.

Viktigt att värna om värdarna

Enligt Lena Sahlin har de olika elitserieklubbarna i landet olika villkor för sina publikvärdar, en del är avlönade och andra får olika förmåner. Hur Växjö Lakers behandlar sina publikvärdar vill hon inte kommentera, men hon säger att det är viktigt att klubbarna verkligen värnar om sina värdar.

– Man har ett arbetsgivaransvar och man ska absolut värna om de här personerna som lägger ner ett stort arbete och engagemang, säger Lena Sahlin.

Vi har sökt Växjö Lakers vd Anders Öman, men har inte lyckats nå honom.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".