Kerstin Bohlin tycker det är roligt att vara företagare och därmed kunna förverkliga sina många idéer. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Kronoberg

Allt fler kvinnor i länet tar över företag

"Det är kul att få bestämma själv"
1:41 min

Det blir allt vanligare att kvinnor i länet tar över företag som står inför ett ägarskifte eller riskerar att läggas ned.

Det här har fått fart genom ett projekt som regeringen står bakom och som nu drivs i länet.

– Man ser det ju på ett helt annat sätt när man äger företaget själv och jag har ju insett att jag tycker detta är superkul. Nu är det kul att få bestämma själv och kunna genomföra alla mina idéer, säger Kerstin Bohlin tog över Klockaregårdens Trädgårdsbutik i Öhr strax norr om Växjö tidigare i år.

– Jag hade arbetat här i många år och hon som ägde butiken ville sälja. Jag var intresserad men lite läskigt tyckte jag att det var också. Men efter att ha gått den så kallade övertagarkursen på Almi kände jag att övertagandet var lätt.

Det är Almi Företagspartner som på regeringens uppdrag vill få intresserade kvinnor att ta över företag som är till salu. Av de 6 500 företagen i länet som har minst en anställd kommer drygt 4 000 att byta ägare eller läggas ner under de kommande tio åren. Det är företag med inarbetade produkter, tjänster och kunder som kan tas över av nya ägare, något som har stora fördelar jämfört med att starta ett helt nytt företag.

Enligt Almi är intresset bland kvinnor att ta över företag stort. Ett 50-tal kvinnor ha hittills deltagit i informationsträffar. Och som ägare kan Kerstin Bohlin nu börja förverkliga några av sina idéer.

– Vi håller på att utöka butiken med hundra kvadratmeter och i en lada här nedanför ska vi göra ett trädgårdsgalleri som står klart i vår.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".