Ljungby

Hemtjänsten rasar mot nya bilar

"Vi känner en fruktansvärd ilska"
2:45 min

Personal inom hemtjänsten i Ljungby kommun har reagerat kraftigt mot tekniska förvaltningens beslut att köpa in stadsjeepar till de anställda där. Hemtjänsten däremot, som kör på krokiga vägar på landsbygden året runt, får nöja sig med småbilen Toyota Yaris.

– Vi känner en fruktansvärd ilska och frustration över detta. Jag har inte ord mer än politikerförakt av den allra högsta grad, säger Maritha Elmlund Carlsson som arbetar i hemtjänsten i Ryssby.

Men kan det inte vara att de här arbetsledarna på tekniska kontoret måste ha de här bilarna för att kunna sköta sitt jobb?

– De är inte ute på dåliga väglag hälften så mycket som vi är. Vi måste ge oss iväg klockan 7 på morgonen vilket väglag det än är för att folk väntar på sin medicin och på att komma ur sina sängar. Det arbetsledarna ska göra kan de skjuta på tills vägarna är upplogade, det kan inte vi.

Men centerpartiska kommunalrådet i Ljungby Carina Bengtsson håller inte med om att det är så stor skillnad mellan de olika bilarna och menar att jeeparna inte är så dyra.

– Detta är inga speciellt påkostade stadsjeepar utan man har bytt ut de fordon som man har i dag. Vi kan jämföra med vad de haft tidigare och då ligger de i samma paritet med de vi bytt in nu, säger Carina Bengtsson.

Carina Bengtsson säger också att hemtjänsten i Ryssby har en kombibil.

– Det är ren och skär lögn. Vi har en hyrbil nu eftersom vi smällde med en älg för tre veckor sedan. Att vi skulle få några Ford Focus är rena rama lögnen, säger Maritha Elmlund Carlsson.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".