Alf Karlsson, byggsmed i Väckelsång i Tingsryds kommun, har råkat ut för bluffbolagen flera gånger. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio.
Kronoberg

Bluffbolag allt vanligare

"De skrämmer till betalning"
1:48 min

Fler och fler företagare råkar ut för så kallade bluffbolag som säger sig mot betalning erbjuda annonseringsplatser på nätet.

Alf Karlsson som är byggsmed i Väckelsång i Tingsryds kommun blev uppringd senast i april i år.

– Han var så jätteduktig på att sälja in det här så jag tänkte att om jag ska vara med någonstans så ska jag vara med här.

De kallar sig hitta företagen, alla företagen eller liknande som påminner om befintliga söktjänster. De ringer upp en enskild firma och påstår att firman tecknat ett avtal med dem för tio månader sedan och att det nu är dags att förnya abonnemanget. I gengäld fortsätter de då att erbjuda annonsinföranden på nätet.

Värdelösa annonser

Men annonserna är i de flesta fall värdelösa, för de finns på webbsidor som har mycket få eller inga besökare alls. Alf Karlsson har blivit lurad flera gånger.

– De spelar ju på att man inte kan vara utan de här grejerna och det låter ju ganska bra med söktjänster. Men i min situation tror jag inte det gör så mycket.

Ludvig Isacsson är pressekreterare på Svensk företagsförening. Enligt honom känner sig många hotade av den råa tonen.

– "Om du inte betalar skickar vi det här till Kronofogden", "vi stämmer dig om det inte kommer en betalning inom 4 dagar", helt enkelt för att skrämma till betalning.

Finns inga avtal

Oftast ges erbjudandet att förlänga avtalet i två år för 24 000 kronor. Det gör att många i stället väljer att säga upp det, för bara 3 000 kr. Fast det aldrig har funnits något avtal från början.

– Avtal har många generellt ganska dålig koll på, framförallt de som hände för tio månader sedan, säger Ludvig Isacsson.

Senaste året har sådana här bluffbolag blivit allt vanligare. Rådet är att inte godkänna något per telefon om man inte har full koll på vad saken gäller.

– Fungerar inte ett nej så har man full rätt att lägga på luren, säger Ludvig Isacsson.

Johanna Jennische
johanna.jennische@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".