Växjö

Misskötta hästar spårlöst borta

Förbjöds att ha med djur att göra
1:35 min

Den djurägare i Växjö kommun som fick djurförbud tidigare i höstas har nu gjort sig av med sina cirka 30 hästar. Men var de finns nu är oklart.

Hästgården verkar öde och tom. En grind in till gården står öppen och några hönor pickar utanför ladugården. Av de runt 30 hästarna syns inga spår.

För en och en halv månad sedan förbjöds kvinnan av länsstyrelsen att överhuvudtaget ha med djur att göra. Djurförbudet, som kvinnan överklagat, innebär också att hon inte får sälja dem vidare och ändå fortsätta att ha hand om dem själv. "En överlåtelse rent ägarmässigt till någon annan är alltså inte tillräckligt utan det krävs även att djuren avlägsnas så att den fysiska kontakten med dem upphör" står det i beslutet.

Djurförbudet kom efter att hon under lång tid misskött sina djur, enligt länsstyrelsen. Tre av hästarna tvångsomhändertogs i mitten av oktober, svårt sjuka i hovsjukdomen fång.

Resten av hästarna, runt 30 stycken, hade hon fram till den 2 november på sig att göra sig av med, enligt djurförbudet.

I måndags fick länsstyrelsen ett brev från kvinnans advokat, som skrev att kvinnan nu inte längre handhar några hästar och att hönsen är sålda och kommer att hämtas inom kort.

Och inga hästar syns alltså till den här förmiddagen, men vart de tagit vägen, vet inte länsstyrelsen och det har vi svårt att kontrollera, säger länsveterinären till P4 Kronoberg.

Djurägaren själv lägger på luren när vi ringer för att fråga, men låter sedan hälsa, via sin advokat, att hon anser att djurförbudet är felaktigt och strider mot de mänslliga rättigheterna. Var hästarna finns, vill vi inte svara på, låter hennes advokat meddela.  

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".