Inför hösten har Kronobergspolisen valt att satsa på att klara upp fler villainbrott. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
Kronoberg

Nu börjar högsäsongen för inbrott

"Jag tror resultaten kan bli bättre"
1:46 min

Såhär års startar inbrottssäsongen och Kronobergspolisen, som hittills har varit bland de sämsta i landet på att klara upp inbrottsstölder, har nu genomfört en rad åtgärder för att bli bättre på att klara upp de här brotten.

– Vi gör bedömningen att det här hänger samman med årstiden och vi kan också se ett mönster i att det här är en organiserad brottslighet, många gånger med internationella inslag, säger Mats Lagerblad som är operativ chef på Kronobergspolisen.

I Kronobergs län har det hittills varit tämligen riskfritt att göra inbrott i villor. Förra året var Kronobergspolisen näst sämst i landet och klarade upp bara cirka 4 procent av inbrottsstölderna - målet är 5,5 procent.

– Det kan tyckas vara låga siffror men då ska man tänka på att det gäller alla inbrott, även inbrott i redskapsbodar och uthus. Vad det gäller villainbrotten har vi förhoppningsvis bättre siffror, säger Mats Lagerblad.

Inför den här hösten har Kronobergspolisen valt att satsa just på villainbrotten. Dels har man organiserat om arbetet lokalt och öronmärkt speciella resurser och man har dessutom inlett ett samarbete med andra polismyndigheter i södra Sverige.

– Jag tror att resultaten kan bli betydligt bättre inom det här området inte minst på grund av den lokala satsningen vi gör. Vi kommer bland annat att besöka betydligt fler av de här brottsplatserna med kvalificerade resurser för att säkra spår. Brottsplatsundersökningarna är en av de viktigaste nycklarna till framgång i det här arbetet. Men också det samarbete vi har inlett mellan olika polismyndigheter när vi ser att det här inte är lokala företeelser utan organiserad brottslighet som drar fram över en större region, säger Mats Lagerblad.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".