Grafik David Westh/Sveriges Radio.
Regionfrågan

Jönköping nobbar grannlänen

Jönköpings landsting bildar en egen region och säger nej till att gå samman med något av landstingen i grannlänen. Den överenskommelsen är nu klar. Presskonferens hålls senare i dag.

I månader har partierna i länet försökt komma överens i regionfrågan och bara några dagar innan beslutet i landstingsfullmäktige, har man nu nått fram till en kompromiss.

Landstinget kommer att ansöka om att få bilda en egen region till valet 2014, enligt Nyheternas källor. Men därefter, tidigast valet 2018, kan man komma att ansöka om att gå ihop med något av landstingen runt omkring, beroende på hur det då ser ut.

Därmed har moderaterna, socialdemokraterna och sverigedemokraterna tillsammans vunnit en seger eftersom dom hela tiden velat att Jönköping ska stå på egna ben utan att gå ihop med till exempel Östergötland eller Kalmar.

Övriga partier har kämpat hårt för en sammanslagning, ivrigt påhejade av kommuner på Höglandet, men har alltså fått backa för att nå en enighet.

Regioner som stöts och blöts

Inga aktuella diskussioner om storregioner: Halland och Gotland, som nyligen blivit egna regioner. Västra Götaland, sedan en regionidé med Värmland fallit. Stockholm som är störst i sig och Jönköping som vill bli egen region.
Klar inriktning mot nya regioner: Jämtland-Västernorrland och Skåne-Blekinge-Kronoberg-Kalmar län.
Diskussioner pågår: Norrbotten-Västerbotten och Östergötland-Södermanland-Västmanland-Örebro län-Uppsala län i växlande konstellationer.
Osäkert: Värmland och Dalarna-Gävleborg. Inga kända konkreta diskussioner. 
Källa: Sveriges Kommuner och Landsting.
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".