Ulrika Falkbacken oroar sig bland annat för att många lämnar läraryrket. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Växjö

Lärarna redan slutkörda - nu slår facken larm

"Många har sömnsvårigheter"
1:44 min

Fler lärare än någonsin är slutkörda redan tidigt på terminen på grund av en alldeles för hög arbetsbelastning. Det anser de båda lärarfacken Lärarnas riksförbund och Läraförbundet i Växjö som nu slår larm.

– Vi kan ju se att många har sömnsvårigheter, man tar med sig väldigt mycket arbete hem, man sitter betydligt fler timmar än den tid man har som förtroendetid. Samtidigt är det fler som väljer att lämna läraryrket och svårt att rekrytera till lärarutbildningarna. På sikt kan det här ge katastrofala följder genom en brist på behöriga lärare, säger Ulrika Falkbacken, Lärarförbundets ordförande i Växjö. 

Orsaken till den ökade arbetsbelastningen är bland annat de krav som ställs i den nya skollagen där många fler uppgifter ska dokumenteras som till exempel individuella utbildningsplaner för varje elev, enligt Ulrika Falkbacken.

Lärarnas situation kommer också att påverka eleverna enligt Ulrika Falkbacken.

– Med mindre tid till föreberedelser och efterarbete till lektionerna kommer också undervisningskvalitén att bli sämre, säger Ulrika Falkbacken.

Och nu behövs flera åtgärder tycker lärarfacken.

– Det behövs någon form av administrativt stöd så att dokumentationen blir enklare. Vi kan inte hela tiden fylla på och fylla på och fylla på. Lärarna måste få möjligheter att sköta huvuduppdraget som är undervisningen.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".