Vargen Kynna

Länsstyrelsen vill se fortsatt skyddsjakt och utökat jaktområde

Länsstyrelsen Kronoberg rekommenderar Naturvårdsverket att säga ja till fortsatt skyddsjakt på vargen Kynna. Man menar också att jaktområdet ska utökas om Kynna vandrar söderut.

Imorgon går tiden för skyddsjakt av vargen Kynna ut. Men flera begäran om förlängd skyddsjakt har kommit in till Naturvårdsverket som nu ska besluta om jakten ska få fortsätta.

I måndags mottog Länsstyrelsen kronoberg en begäran om ett yttrande rörande skyddsjakten, från Naturvårdsverket. Och Länsstyrelsen vill alltså att verket säger ja till förlängd jakt. Motiveringen är att det inte finns några andra lämpliga lösningar för att skydda får i området från Kynna.

– Flertalet av fårägarna i det berörda området kommer inte att ta in fåren förrän om en månad, några av fårägarna inom det berörda området kommer att ha fåren ute under vintern och få eller inga av fårbesättningarna inom det berörda skyddas av rovdjursavvisande stängsel, skriver Länsstyrelsen i sitt svar.

Länsstyrelsen fick också svara på frågan om området där Kynna ska få jagas ska utökas, om hon skulle vandra ner i Skåne län. På detta svarar Länsstyrelsen att jaktområden bör utökas med den del av Skåne län som ligger norr om viltstängslet utmed tvärvägen Markaryd - Osby. Man föreslår också att Länsstyrelsen Kronoberg ska vara ansvarig länsstyrelse för jakten.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".