1 av 2
Många av olyckorna sker i äventyrsbadet i Växjö simhall. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio.
2 av 2
Växjö simhalls platschef Josefin Kejder tillsammans med badvakten Amelie Sjöholm. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio.
Växjö

Olycksdrabbat på simhallen i Växjö

"Det är inte många som är allvarliga"
1:42 min

Hittills i år har 83 olyckor rapporterats i simhallen Aqua Mera i Växjö. De flesta har handlat om mindre sårskador. Resten har inneburit värre skador, som till exempel näsblod, utslagna tänder eller huvudskador.

Men Josefin Kejder som är platschef för Växjö simhall tycker inte att 83 rapporter är mycket.

– Inte när man går in och tittar på statistiken vad det egentligen är. Det är inte så många som är allvarliga och allvarligt för oss som jobbar med vatten är drunkningstillbud där livet på våra badande gäster står på spel och den statistiken är jättelåg, säger Josefin Kejder.

Men tandskador och skallskador kan ju också vara ganska allvarligt?

– Det klart det kan vara allvarligt, men det är ju ingen allvarlig olycka där det är ett drunkningstillbud där vi känner att det är en livshotande skada. Det är mycket folk och det händer saker där det är mycket folk i rörelse, säger Josefin Kejder.

Just den här veckan är det extra mycket folk i simhallen. I normala fall har de mellan 600-700 besökare per dag. Men nu under höstlovsveckan har antalet besökare mer än dubblerats till 1 500 besökare per dag. Främst är det barnfamiljer som råkar ut för olyckor, men för några av alla de föräldrar som besökte simhallen med sina barn i veckan, var oron för att deras barn skulle skada sig inte speciellt stor.

– Inte mer än vanligt. Visst kan man skada sig på ett badhus men man får ju ta det lugnt, säger Magnus Nyman.

– Det är ju mycket folk i rörelse och det klart att det kan hända mycket saker. Men än så länge är mina barn så små att jag känner att jag som förälder har god koll. Sen när de blir större och de är här själva kan jag blil mer orolig kan jag tänka mig, men just nu känner jag inte den oron, säger Malin Nordhammer.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".