Många greker funderar på att fly landet. Foto: Thanassis Stavrakis/ Scanpix.
Aten

Helen kan tvingas lämna Grekland

Helen från Hovmantorp bor i Aten
1:27 min

I den europeiska ekonomiska krisen, är det Grekland som spelar huvudrollen. De politiska besluten vi läser och hör om, får direkta konsekvenser hos det grekiska folket. Och många fundrar nu på att flytta från landet, Helen från Hovmantorp som sedan länge bor i Aten, är en av dem.

Omvärlden har i veckan följt G20 mötet och premiärminister Papandreous beslut om att låta det grekiska folket rösta om det europeiska stödpaketet. Under torsdagens G20 möte tog premiärministern tillbaka beslutet, och under fredagen kom beslutet att det inte blir någon folkomröstning. Helen Kalasaki från Hovmantorp har bott i Aten sedan 2003.

– Huspriserna rasar och om man vill sälja sin bostad så är det nästan omöjligt. I skolan har barnen ännu inte fått sina böcker, utan lärarna kopierar stenciler till alla.

Helen och hennes familj märker tydligt hur landet har förändrats, och vet inte hur länge de kan bo kvar.

– Både låg- och höginkomsttagare flyttar ju ifrån Grekland nu. Hur det blir för oss vet vi inte ännu. Vi får se hur det går helt enkelt.

Klara Börjeson
klara.borjeson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".