Väckelsång

Storföretag inför rätta mot elmontör

"Jag fick höra hur usel och dålig jag var"
1:46 min

Den kvinnliga montör från Väckelsång som stämt sin före detta arbetsgivare, EON ES, eftersom hon anser att hennes chef trakasserat henne och dessutom sagt upp henne på felaktiga grunder, ska i dag få sin sak prövad i Växjö tingsrätt.

– Jag kallades in på hans kontor flera gånger i veckan och fick höra hur usel och dålig jag var. Han satt och gned händerna mot varandra, och så lutade han sig bakåt och sa; är det inte på tiden att du säger upp dig nu? Och det bara triggar mig ännu mer till att bli förbannad, säger kvinnan, Annelie Näslund, själv om det som hänt.

Vad var det han hävdade för någonting?

– Att jag var inkompetent, att jag inte visste vad jag gjorde och att jag inte kunde det jag gjorde.

Det var sommaren 2009 som Annelie Näslund, som är montör, stämde sin dåvarande arbetsgivare, energiföretaget EON ES. I dag heter företaget ONE Nordic AB och ägs bara till en liten del av EON Sverige.

Saken gäller en arbetstvist, men grundar sig i flera konflikter. Men alla problem, menar Annelie Näslund, beror i huvudsak på hennes chefs trakasserier mot henne, och hon har därför velat driva det till rättegång.

– Först var det bara på grund av mig själv, men sedan tänkte jag på alla andra kvinnor, betongare, snickare och män som är sjuksystrar som får utstå trakasserier på jobbet, diskriminering, könsdiskriminering. Jag slåss ju för dem också nu.

– Vinner jag då får jag ju den här prejudikatdomen, det är den jag är ute efter, för nu handlar det inte bara om mig. Men skulle jag ändå inte vinna, låt säga att jag går upp och förlorar då har jag ändå vunnit på sätt och vis för då har jag visat att en liten människa kan gå upp mot ett så stort företag och inte ge vika under alla dessa år hur dåligt jag än har mått.

Rolf Jönsson är den som kommer att företräda det stämda företaget One Nordic i rätten. Men han säger att de inte vill kommentera Annelie Näslunds berättelse innan fallet är prövat.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".