Jan Myrdahl. Foto: Fredrik Sandberg/ Scanpix
Växjö

Omdiskuterad Myrdal föreläser

"Det är en oerhört fånig tanke"
6:14 min

Ikväll föreläser Jan Myrdal i Växjö. Men föreläsningen har varit omdiskuterad och moderaten Ulf Hedin har velat stoppa den.

När det i augusti i år stod klart att Jan Myrdal skulle komma hit blev det ett väldigt rabalder från moderat håll. Moderaten Ulf Hedin ville stoppa Jan Myrdal, eller diktaurkramaren som Hedin kallar honom, från att hålla sin föreläsning "Röd stjärna över indien".

Det här var något som väckte liv i i frågan om hur det politiska klimatet och åsikts och yttrandefriheten egentligen ser ut i Växjö? Det blev till och med en ganska hetsig debatt inom det moderata partiet.

Men nu är Jan Myrdal i Växjö och föreläsningen kommer att hållas i kväll. Och själv tar han turbulensen kring föreläsningen och kritiken från Ulf Hedin med ro.

– Det är en ovanligt fånig tanke. Jag skulle i och för sig kunna vara emot i princip allt som sägs i media men det skulle bli ganska opraktiskt. Men han är välkommen att komma till föreläsningen och ställa frågor. Jag inbjudet ju till det, att få frågor från publiken, säger Jan Myrdal.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".