Dödade 4-åringen

Fler anmäler att barn far illa

"Tycker inte att det är konstigt"
1:50 min

I oktober månad har antalet anmälningar gällande barn som far illa har ökat med 35 procent till socialtjänsten i Ljungby. Socialchef Ing-Marie Byström ser en tydlig koppling mellan ökningen och fallet med den dödade 4-åringen.

– Man såg de här erfarenheterna även i Arvika där det var en liknande händelse med ett barn som dödades. Jag tycker inte att det är så konstigt i och för sig. Det finns nog människor som har grunnat på att det finns barn i sin omgivning som behöver stöd. Och nu vågar man ringa, säger Ing-Marie Byström, socialchef i Ljungby.

Tänker på barnen

Ing-marie Byström berättar att de mätt antalet anmälningar som har kommit in, inte antalet barn. Därför kan det vara flera anmälningar som gäller samma barn.

Än så länge kan hon inte se om det är någon typ av anmälan som förekommer mer än andra. Utan Ing-Marie Byström tror att folk tänker efter lite mer om hur barn i omgivningen mår efter händelsen med 4-åringen och vill hjälpa till.

Från allmänheten

Det vanligaste är att anmälningarna kommer från skola, förskola, polis eller barnhälsovården.

Men även allmänheten hör av sig och det är något Ing-Marie Byström rekommenderar.

Och man behöver inte vara rädd för att socialtjänsten inte har tid eller resurser. I och med ökningen har man tagit in extra resurser)

Elisabeth Anderberg
elisabeth.anderberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".