Växjö Tingsrätt

Anklagelser om trakasserier avfärdades

"Helt taget ur luften"
1:40 min

Alla anklagelser om trakasserier och diskriminering som den kvinnliga elmontör från Väckelsång anklagat företaget EON ES för, avfärdades i rätten idag.

Företaget Eon ES, som idag heter One Nordic, hade chefsjuristen på Energiföretagens arbetgivarförening Kent Brorsson som företrädare i rätten.

Han avfärdade alla anklagelser om att uppsägningen mot elmontören Anneli Näslund skulle grunda sig i diskriminering eller bryta mot LAS.

– De är helt grundlösa och förefaller vara helt hämtade ur luften, säger han.

Diskriminerad
Det var sommaren 2009 som Anneli Näslund, som är montör, stämde sin dåvarande arbetsgivare. Det började med att hon blev sjukskriven redan året innan, efter vad hon menar, var trakasserier och diskriminering från sin närmsta chef.

Ett halvår efter sjukskrivingen kom beskedet om att hon blivit uppsagt på grund av arbetsbrist. Trots att Anneli Näslund jobbat majoriteten av sin tid, placerad i Växjö blev hon uppsagt enligt Lenhovdas turordningslista.

– Vi bestrider samtliga yrkanden. De uppgifter som lämnats är i grunden fel. Hon har blivit uppsagt på grund av arbetsbrist tillsammans med ett flertal andra anställda. Det finns inget som tyder på att hon skulle blivit annorlunda behandlad än de övriga uppsagda, säger Kent Brorsson.

Skadestånd

Anneli Näslund anser därför att uppsägningen bryter mot både LAS och diskrimineringslagstriftningen. Hon kräver sammanlagt 260 000 kronor i skadestånd.

Förhandlingarna i Växjö tingsrätt fortsätter imorgon.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".