Dubbarna som gravstenarna sitter fast med kan rosta sönder. Foto: Azar Akbarian/Sveriges Radio
Växjö Stift

Hundratals gravstenar höll inte måttet

"Det är socklarna som gått sönder"
1:32 min

Efter olyckan i Bollebygd, då en liten flicka avled efter att ha fått en gravsten över sig, bestämde sig stiften snabbt för att kontrollera landets gravstenar. Nu har de flesta samfälligheter i länet avslutat inventeringen, och flera hundra gravstenar har fått läggas ned på marken.

Lotta Lovén jobbar på Hovshagas begravningsplats, där man har fått lägga ned sex stycken gravstenar, eftersom de inte stod stabilt nog.

– Hovshaga är ju en ny kyrkogård, så här är ju stenarna inte så gamla. På de äldre kyrkogårdarna kan dubbarna, som håller fast stenen, ha rostat sönder.

I Växjö kyrkliga samfällighet har 294 stycken gravstenar fått läggas ned efter att inventeringen avslutats. I Alvesta har man bara hunnit kontrollera två av tre kyrkogårdar, men har redan fått lägga ner tjugo stenar och i Söraby kykliga samfällighet har 28 lagts ner.

Ansvaret för Gravplatserna och gravstenarna är delat mellan kyrkan och den som äger gravplatsen.

– Vi kommer ta kontakt med de gravplatsägare som måsteåtgärda sina stenar och tala om för dem vad som är fel och vad man måste reparera, säger Mats Lindblad, förvaltningschef på Kyrkogårds- och Fastighetsförvaltningen i Växjö.

Klara Börjeson
klara.borjesson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".