Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Nya krav på barnahus

"Barnen behöver inte slussas runt"
1:51 min
Bengt Denward, vice ordförande i Rädda barnens distriktsstyrelse i Kronoberg. Foto: Martina Svensson/ Sveriges Radio

Antalet polisanmälda fall av barnmisshandel har ökat ordentligt i Kronoberg och i hela landet under 00-talet och nu är frågan om ett så kallat barnahus i Kronoberg återigen aktuell.

– De barn som är utsatta för våld eller vittne till våld mår väldigt dåligt och vi tycker att man ska ta hand om dem på ett bra sätt och på ett bättre sätt än vad som nu sker, säger Bengt Denward, vice ordförande i Rädda barnens distriktsstyrelse i Kronoberg.

Fler anmälningar

Ett barnahus är en plats där de myndigheter som behöver ha kontakt med ett barn som misstänks ha råkat illa ut, åklagare, polis, socialtjänst, och landsting, samverkar.

De senaste tio åren har antalet anmälningar av misshandel mot barn blivit fler och fler. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet så har anmälningarna i Kronoberg när det gäller misshandel mot barn mellan 0-6 år, ökat med 42 fall och mot barn mellan 7-14 år med 97 fall. Detta mellan åren 2000 och 2010.

Under ett tak

I augusti i år skickade Rädda barnens distriktsstyrelse ut en skrivelse till alla kommuner och regionförbundet att de vill se ett barnahus i Kronoberg. För som det ser ut nu måste ett barn som misstänks ha farit illa, berätta sin historia gång på gång för olika myndigheter och personer i olika miljöer. Tanken med ett barnahus är att samla alla dessa under ett tak.

– Har man alltihop samlat på ett ställe - polis, åklagare, socialförvaltning och sjukhus, kommer det att underlätta och förkorta tiden som barnen kommer att behöva vara involverade i detta, säger Bengt Denward.

Krav från flera håll

Och det är inte bara Rädda barnen som önskar ett barnahus. Även vänstern i Växjö har nu lyft frågan i kommunfullmäktige och tidigare har också kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz tyckt att det behövs. Såhär sade hon i en intervju för några veckor sedan.

– Vi håller en stor mängd barnförhör och jag tror att miljön för barnen själva skulle bli mycket bättre och kanske också att kvalitén skulle bli bättre, säger kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".