Många killar har fått upp ögonen för ridsporten. Foto: Malin Hoelstad/SvD/Scanpix
Alvesta

Fler män i stallen

"Vi har fått en trendbrytning"
1:39 min

Flera ridklubbar i Kronoberg har märkt av en ökning av manliga elever. Tidigare satsningar som syftat till att öka intresset hos killar har ofta misslyckats, men nu kan en ny trend vara på väg.

Alvesta Ridklubb är en av de klubbar som märker av ökningen. Där har man i dagsläget 188 medlemmar, vilket är en tydlig ökning från tidigare terminer.

Men tydligast är ändå att fler män och unga pojkar söker sig till klubbens verksamhet, något som även andra ridklubbar i länet har uppmärksammat.

Männen på elitnivå

Även om en liten ökning har skett, är det fortfarande betydligt färre män än kvinnor på klubbarna. Flera av klubbarna tror ändå att ökningen kommer hålla i sig och tänker satsa på verksamheter som kan locka fler killar.

– Det är inte så vanligt med killar på ridskolenivå, däremot är det många män på elitnivå, säger Åsa Blom som är ordförande för Alvesta Ridklubb.

Inte som att köra moppe

På Smålands Ridsportförbund tror man att intresset för den internationellt kände OS-medaljören Rolf-Göran Bengtsson kan ha fått upp ögonen på landets män och Alvesta Ridklubb är inne på samma spår.

– Det har aldrig funnits så många hästar i Sverige som det gör i dag och kanske har killarna fått upp ögonen för den här sporten nu. Det är ju inte bara att sitta upp och rida eller som att köra moped precis, säger Åsa Blom.

Klara Börjeson
klara.börjeson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".