Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Berg

Ortsborna i Berg kräver sin kyrka tillbaka

Publicerat onsdag 9 november 2011 kl 07.26
"Samlingspunkt för Berg"
(1:44 min)
1 av 4
Ett femtiotal personer samlades i går för att säga sin mening om Berg kyrka. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
2 av 4
Åsa Hennberg från Berg tycker att det finns mycket att göra av kyrkan. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
3 av 4
Panelen som tog emot ortbornas åsikter. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
4 av 4
Nils-Allan Johansson från Berg Har goda förhoppningar om att kyrkan ska öppnas igen. Foto: Karin Erntsson/Sveriges Radio.

Invånarna i Berg, tre mil norr om Växjö, ger inte upp kampen om sin kyrka som varit igenbommad i två år på grund av mögel. I går anordnades en hearing för att få svar om kyrkans framtid.

Ja, kommer kyrkan i Berg att renoveras och öppna igen eller väljer Växjö stift att lämna den åt sitt öde, nu när ekonomin är som den är och kyrkobesökarna blir allt färre? Kyrkan stängdes för två år sedan på grund av mögel i grunden. Bergborna kräver och att den renoveras och öppnas igen och över 700 namnunderskrifter har samlats in.

Frågan kommer så småningom att avgöras i diverse olika kyrkliga beslutsinstanser och för att verkligen göra sin röst hörd och berätta hur mycket kyrkan betyder för Bergborna, ordnade kyrkorådet och stödgruppen Öppen Kyrka i Berg en hearing i sockenstugan dit ett femtiotal personer kom i går för att säga sin mening och försöka påverka de som bestämmer. Vi vill att vår kyrka öppnas igen, var budskapet från ortsborna.

– Ja, kyrkan är en samlingspunkt för Berg och för bygden runt omkring. Vi har nära och kära som ligger på kyrkogården här och det är mycket man skulle kunna göra av kyrkan, sa Åsa Hennberg från Berg.

På podiet för lyssna och möta ortbornas böner om att få tillbaka sin kyrka, satt bland andra flera präster, den fastighetschef som utreder renoveringsbehovet, folk från länsstyrelsen, stiftsantikvarien och den nye domprosten.

Om det blir en renovering och öppning av kyrkan, kommer det att ta flera år innan den kan öppnas igen, var bland annat ett besked Bergborna fick.

Nils-Allan Johansson från Berg, var imponerad över att kämparglöden på orten och har goda förhoppningar om att kyrkan ska renoveras och öppnas igen.

– Mina förhoppningar är ganska stora och sedan tror jag att kostnaderna de talat om är väldigt överdrivna.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".