Per Sandberg, chef för förvaltningen för arbete och välfärd i Växjö kommun. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio.
Kronoberg

Lång väg till ett barnahus i Kronoberg

"Måste byggas upp som en länsfunktion"
1:50 min

Kravet på ett barnahus i länet, där barn som misstänks ha farit illa kan träffa alla berörda myndigheter på en gång, har åter aktualiserats. Men än återstår en lång väg innan det här kan bli verklighet.

Enligt förvaltningschefen för arbete och välfärd i Växjö, Per Sandberg, handlar det om att alla kommuner och myndigheter måste vara beredda att satsa.

– Det här måste självklart byggas upp som en länsfunktion, där alla kommunerna är med och stöttar upp i detta. Men också där de här myndigheterna, åklagare, polis, landsting, också är med och bidrar i utvecklingen av ett barnahus. Det krävs en hel del samordning i länet för att komma fram till en bra produkt, säger Per Sandberg.

Har du hunnit höra dig för hur kommunerna ställer sig till ett barnahus?

– Det finns ingen kommun som jag känner till här i Kronobergs län som ställer sig negativ till det. Men det är också en resursfråga och därför har vi velat lyfta den här frågan till Regionförbundet och på så sätt kan man få ett uppdrag från dem att jobba vidare med den här frågan.

Förslaget om att inrätta ett barnahus i Kronoberg, var uppe redan 2007. Men då var redan en annan utredning igång om ett center mot våld i nära relationer. Den resulterade i Familjefrid Kronoberg som startade upp 2009, där både vuxna och barn kan få stöd. Frågan om ett barnahus lades på is.

Hela länet måste med

Nu har frågan återigen blivit aktuell, genom bland annat en skrivelse från Rädda barnen. Men för att det här ska bli av behöver hela länet vara med på tåget. Just nu är det Regionförbundet som ska ta ställning och skulle de vara positiva till ett barnahus, kan det bli aktuellt med en närmare utredning.

– Då blir det ju i så fall att vi kommuner i Kronobergs län får utreda hur vi kan tänkas göra i den här frågan och också ta kontakt med de andra myndigheterna och se om det finns ett intresse. Sedan måste var och en av kommunerna gå hem och se om det finns resurser att driva den här frågan för det måste det också finnas, säger Per Sandberg.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".